Mød musikken: Fra kammermusikkens maskinrum

15. september, 2020 Kl. 19.30 - Birkerød bibliotek, lille sal

Journalist og fotograf Birgit Tengberg kommer og viser sin helt nye film Musikalsk mesterlære. I flow med Tim Frederiksen, som er en skildring af professor i bratsch og kammermusik Tim Frederiksens arbejde med studerende på Musikkonservatoriet.

Birgit Tengberg har fulgt Tim Frederiksens coaching af to af konservatoriets strygekvartetter, den helt unge, nyetablerede Novo Quartet og den lidt ældre og veletablerede Nordic String Quartet, som da filmen blev optaget stod foran deres debutkoncert.

Tim Frederiksen er tidligere bratschist og violinist. I 1996 blev han ansat ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, og gennem årene har en lang række af landets udøvende musikere haft ham som en inspirerende underviser i ensemblespil. Tim Frederiksen har uddannet bl.a. the Danish String Quartet og Nightingale String Quartet, der begge har høstet internationaler priser og anerkendelser for deres koncerter og cd-udgivelser.

Med udgangspunkt i en traditionel mesterlære underviser Tim Frederiksen de studerende i basale færdigheder som klang, intonation, vibrato, buestrøg, dynamik og kropssprog og hjælper dem med at finde (ind til) musikkens forskellige lag, så de kan skabe den ønskede fortolkning eller udtryk.

Men også den mentale forberedelse til selve opførelsen udgør en væsentlig del af Tim Frederiksens koncept. Ved hjælp af billeder, farver, stemninger eller gentagelser træner han sine studerende i at etablere en tryghed, som de kan tage med sig fra øverummet til koncertsalen. Målet er at bringe musikerne i et flow, så de under en opførelse kan koncentrere sig om det, det handler om, nemlig musikken.

Filmen skildrer således arbejdet med musikken og musikerne, inden publikum oplever den i koncertsalen eller på cd’en og kan ses som en nøgle til forståelse af kammermusikken.

Birgit Tengberg har i mange år virket aktivt i klassisk dansk musikliv, bl.a. som festivalproducent, og som tidligere amatørviolinist har hun et indgående kendskab til den klassiske musik.

 

Hun instruerer, optager og klipper selv sine film og har specialiseret sig i at formidle den kunstneriske proces i dokumentarfilm som På tværs. Et portræt af komponisten Pelle Gudmundsen-Holmgreen og Arne Haugen Sørensen. Et maledyr.

Hele filmen kan ses her

Arrangementet er åbent for alle, og der er gratis adgang

 

Portrætfoto: Sille Fricke

Øvrige foto: Fra filmen